Dýňový krém (polévka)

Podzim na talíři...

Ingredience:

  • 1 ks střední dýně Hokaido
  • 2 menší mrkve
  • 1 cibule
  • česnek, sůl, pepř
  • 3/4 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • chilli nebo zázvor
  • 1/2 lžičky dýňového koření (popř. skořice)
  • šťáva z pomeranče (nemusí být)
  • na ozdobu dýňové chipsy

Postup:

Vydlabanou a umytou dýni nakrájím na menší kousky, 1/3 dýně si nechám na později.
Dýni připravím na plech s pečicím papírem, ke které přidám na kousky nakrájenou a omytou mrkev. Nakonec zasypu nakrájenou cibulí. To vše zakapu olivovým olejem a vložím do vyhřáté trouby. Peču na 180 °C 20 minut.
Mezitím si připravím zeleninový vývar (bujón) a prolisuji česnek.
Upečenou směs vložím do hrnce a podliji vývarem. Přidám česnek, sůl, pepř a dle volby buď zázvor nebo chilli. Nechám chvíli prohřát (propojit chutě) a tyčovým mixérem rozmixuji na hladký krém.
Zaliji smetanou, v tomto momentě můžete zalít i pomerančovou šťávou a 2 min povařím.
Náš krém je hotov.
Nyní přijdou na řadu chipsy.
Odloženou dýni nakrájím škrabkou na slabé plátky, které rozložím na pečicí papír a společně s olivovým olejem a kořením (sůl, dýňové koření) vložím do trouby a peču na 100°C dozlatova. Po upečení nasypu do misky a několika plátky zdobím krém.
Pokud milujete krutónky přidejte je.
Dobrou chuť a krásný den ❤.
                                                          Vaše Ilča




Instagram: ilca_ s

 

Komentáře