Vepřové maso v pomalém hrnci se slaninou a žampióny

                                                                            
Pomalý hrnec CrockPot 3,5 l

 Ingredience:

  • 8-10 ks brambor
  • 3/4 kg vepřové plece
  • 1/2 litru vepřového vývaru 
  • 1 střední cibule
  • 2 mrkve 
  • 2 lžíce 3x koncentrovaného rajčatového protlaku (tuba)
  • sůl, pepř
  • olej
  • 1 bobkový list 
  • svazek bylinek (plocholistá petržel, tymián)

Na dokončení:

  • 6 ks žampiónů
  • 150 g slaniny
  • 1 střední cibule
  • sůl, pepř
  • olej

Postup:

Omyté, vydrbané brambory vložím do většího hrnce (i se slupkou), podliji vodou a dám vařit do měkka. Po uvaření sliji (scedím) a nechám je takto vychladnout. V mezičase je oloupu a přílohu máme hotovou.

Maso nakrájím na větší kostky, osolím, opepřím a zprudka osmahnu na rozpáleném oleji. Zatažené maso vyjmu děravou naběračkou z pánve, vložím na talíř a uchovám v teple (např. přikrýt alobalem).

Na pánev nasypu nakrájenou cibuli, kterou osmahnu dozlatova.
Mezitím si oškrábu mrkev a nakrájím jí na tlustší kolečka. Tu následně nasypu k cibuli a zároveň přidám dvě lžíce protlaku. Důkladně promíchám, nechám pár minutek propojit a vše přenesu do pomalého hrnce. Z pánve důkladně vše vyškrábu, můžete použít i trochu vývaru na vypláchnutí.
Ke směsi přidám maso, podliji vývarem tak, aby bylo vše ponořené a svazek bylinek vložím nakonec.
Nastavím vyšší stupeň vaření s časem 4 hodiny.

Na pánvi osmahnu na proužky nakrájenou slaninu. Opečené proužky vyjmu z pánve do skleněné misky (opět zachovám v teple) a přitom se snažím co nejvíce tuku ponechat na pánvi.
Na tuk ze slaniny nasypu na proužky nakrájenou cibuli, kterou nechám lehce zesklovatět. Poté přidám pokrájené žampióny, osolím, opepřím a nechám dusit do měkka. Není třeba podlévat. 
Hotové žampióny s cibulí přidám ke slanině, promíchám a máme hotovo.

Po 4 hodinách vše z pomalého hrnce přes sítko scedím, vyjmu na talíř maso a zeleninu lehce propasíruji. Přivedu na bod varu a zahustím. Já používám hotovou jíšku, nebo si rozmíchám vodu s hladkou moukou (100 ml vody + dvě lžíce hladké mouky). Dvě minuty povařím a vložím kousek másla, který po rozpuštění dodá omáčce jemnost a lesk.
Pak již jen servíruji.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                                  Vaše Ilča


Instagram: ilca_s












Komentáře