S ostružinami mi vždy naběhne myšlenka, že je tu konec léta. Jsou totiž poslední dozrávající ovoce tohoto období.
Tak honem, pojďme si z nich ještě něco upéct.
Ingredience: forma (ráfek) 15 cm
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 60 g mandlové mouky
- 60 g třtinového cukru
- 120 g másla
- 50 g kokosu
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1-2 lžičky kakaa (do drobenky na později)
Náplň:
- 250 g polotučného tvarohu (vanička)
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce datlového sirupu ( popř. javorového, čekankového)
- citrónová kůra
Ovoce:
- 150 g ostružin
- 1 lžíce třtinového cukru
Postup:
V misce smíchám sypké ingredience a máslem pokojové teploty vše spojím dohromady.
Pracuji konečky prstů jako u drobenky, aby se nám směs zbytečně nezahřívala. Hotové těsto uložím do lednice a jdu se vrhnout na náplň.
Ve vyšší nádobě (v robotu) vyšlehám tvaroh se žloutky a postupně přidám ostatní suroviny.
Opláchnuté ostružiny promíchám s cukrem a náplně mám hotové.
Z lednice vyjmu těsto a odkrojím 1/3, do které přimíchám kakao a opět prsty propracuji až vznikne kakaová drobenka.
Zbytek těsta namačkám do formy a vytlačím ho i do stran.
Na připravené těsto naliji náplň, pokladu ostružiny (nezamačkávám) a zasypu kakaovou drobenkou.
Vložím do rozehřáté trouby a peču 35-40 minut na 160°C.
Po upečení nechám ještě ve formě cca 15 min a pak pomalu vyjmu.
Lepší je nechat dortík ještě uležet v lednici.
Dobrou chuť a krásný den❤.
Vaše Ilča
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat