Tvarohový ostružinový dortík

S ostružinami mi vždy naběhne myšlenka, že je tu konec léta. Jsou totiž poslední dozrávající ovoce tohoto období.
Tak honem, pojďme si z nich ještě něco upéct. 

Ingredience: forma (ráfek) 15 cm

  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 50 g kokosu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1-2 lžičky kakaa (do drobenky na později)
Náplň:
  • 250 g polotučného tvarohu (vanička)
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce datlového sirupu ( popř. javorového, čekankového)
  • citrónová kůra
Ovoce:
  • 150 g ostružin
  • 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

V misce smíchám sypké ingredience a máslem pokojové teploty vše spojím dohromady.
Pracuji konečky prstů jako u drobenky, aby se nám směs zbytečně nezahřívala. Hotové těsto uložím do lednice a jdu se vrhnout na náplň.

Ve vyšší nádobě (v robotu) vyšlehám tvaroh se žloutky a postupně přidám ostatní suroviny.

Opláchnuté ostružiny promíchám s cukrem a náplně mám hotové.

Z lednice vyjmu těsto a odkrojím 1/3, do které přimíchám kakao a opět prsty propracuji až vznikne kakaová drobenka.
Zbytek těsta namačkám do formy a vytlačím ho i do stran.

Pokud máte ráfek, položte ho na pečicí papír, zafixujte a proužek papíru vložte kolem dokola ráfku. Přichyťte kolíčky nebo si namočte prst do oleje a ráfek tím potřete, tak se papír přichytí.
Na připravené těsto naliji náplň, pokladu ostružiny (nezamačkávám) a zasypu kakaovou drobenkou.
Vložím do rozehřáté trouby a peču 35-40 minut na 160°C.
Po upečení nechám ještě ve formě cca 15 min a pak pomalu vyjmu.
Lepší je nechat dortík ještě uležet v lednici.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                                 Vaše Ilča

Instagram: ilca_s

Komentáře