"Komu se nelení, tomu se zelení."
Náš sklep se bez "Pepřáku" neobejde.
Ingredience: 10 -12 skleniček
- 1,25 kg cukety
- 250 g cibule
- 250 g červené papriky
- 125 ml octa
- 50 ml oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 4 plné lžíce krupicového cukru
Postup:
Cuketu oloupu, vydlabu a nastrouhám na nudličky.
Cibuli zbavenou slupky nakrájím na větší kousky, papriku očištěnou a zbavenou semínek nakrájím na střední proužky.
Takto vše připravené vložím do většího hrnce a přidám ostatní ingredience. Důkladně promíchám, přiklopím poklicí a nechám 24 hodit uležet.
Nejlépe na chladném místě.
Následující den naloženou směsí naplním skleničky, uzavřu víčkem a vyskládám na plech, do kterého naliji vodu. Ta by měla zasahovat tak 1cm do výše skleniček.
Připravený plech vložím do vyhřáté trouby a sterilizuji 30 minut při teplotě 90 - 100 °C.
Zavařenou směs nechám vychladnout do druhého dne na lince, pak teprve uložím do sklepa (popř. špajzu).
Věděli jste, že špajz lépe řečeno spíže je původem z Rakouska -speis-speisekammer (jídlo+komora) ?
Dobrou chuť a krásný podzim❤.
Vaše Ilča
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat