Smetanová zmrzlina se slaným karamelem

Chladná, jemná chuť se na jazyku rozplyne, když se zakousnete do tohoto kousku zmrzliny. A když už si myslíte, že Vás nic jiného nečeká, přijde na řadu intenzivní chuť slaného karamelu.


Díky silikonové formě Silikomart vykouzlíte ve své kuchyni takovéto dokonalé kousky. 

Ingredience: 8-10 mini porcí 

náplň:
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 lžíce pudrového cukru
  • 1 lžička domácí vanilkové esence
  • slaný karamel (viz. recept na blogu)
poleva:
  • 200 - 250 g hořké čokolády 54% (já použila Callebaut)
  • 30 g rostlinného tuku (Omega)
  • hrst drcených mandlí 
  • růžovo - zlatý prach (nemusí být)
Postup:
Samotná příprava je velmi jednoduchá.
Do šlehací nádoby vyklopím zakysanou smetanu, kterou přeliji vychlazenou smetanou a krátce promíchám.
Přisypu pudrový cukr, zakápnu vanilkovou esencí a vše ještě zlehka smíchám dohromady.
Pudrový cukr je běžně k dostání např. v řetězci  Kaufland. Je jemnější než klasický moučkový, tím pádem nám nevrže v ústech.
Formu na nanuky naplním smetanovou směsí do poloviny formičky a do středu pomocí lžičky nanesu karamel. Nakonec zaliji až po okraj smetanovou směsí. Uhladím, ukotvím dřívko a nechám do druhého dne v mrazáku.
Následující den si ve skleněné misce nad parou rozehřeji čokoládu s rostlinným tukem. Do rozehřáté čokolády nasypu rozdrcené mandle. Malou část si ponechám stranou na dozdobení.
Takto připravenou polevu přeliji do užší skleničky (pohárku), zhruba na délku nanuku. 
Postupně nanuky vyjmu z formy (nemusíte se bát, jde to hladce) a každý ihned namočím do čokolády. Dochází zde k rychlému zatuhnutí polevy, proto s posypem a zdobením nevyčkávejte.
Každý kousek  pokládám na tácek, prkénko s pečicím papírem a všechny najednou uložím zpět do mrazáku.
Po 10 minutách vyndám, vyskládám do plastové dózy a nadále uchovávám v chladu pro následnou konzumaci.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                                      Vaše Ilča


použití:
⏩forma na nanuky giftlab

Komentáře