Rebarbora
V dětství byla pro mě velká neznámá, prostě kus žíhaného klacku s velkými lupeny, co rostla vzadu na zahradě.
Nyní již vím, že je výborná v moučníku a v kombinaci s jiným ovocem vynikne i v dezertu crumble.
Ingredience:- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce pudrového cukru (popř. moučkového)
- 150 g másla pokojové teploty
- špetka soli
- 80 ml ledové vody
náplň:
- 6-8 ks rebarbory
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce mandlové mouky
- na špičku nože pravé vanilky
- 1 rozšlehané vejce
- hrst drcených mandlí
Postup:
Do větší skleněné misky proseji mouku s cukrem. Tím dostanu do mouky vzduch a lépe se pak s těstem pracuje. Přidám špetku soli, máslo a pomalu přilévám ledovou vodu. Prsty nejdřív tvořím tzv. drobenku, která se postupným zapracováním spojí v těsto.
Takto připravené těsto vyklopím na vál, lehce podsypu moukou a ještě zpracuji dohladka.
Zabalím do fólie a vložím na 20 minut do lednice.
Mezitím si připravím rebarboru, použiji pouze košťály (klacky).
Oloupanou a omytou rebarboru nakrájím na menší kousky, záleží na Vás jak velké, jak seříznuté atp.
Třtinový cukr, mandlovou mouku a vanilku smíchám dohromady a odložím stranou.
Odpočinuté těsto rozválím přibližně do požadovaného tvaru, vždy o kousek větší než je velikost formy na pečení. Formu si přiložím na rozválené těsto a pomocí nože obřezávám její tvar...jak jsem již řekla o kousek větší, tak, aby nám těsto vyšlo i na vnitřní stěny.
Vykrojené přenesu do nepřilnavé formy, lehce vmáčknu, odříznu přebytečné těsto od okrajů a dno propíchám vidličkou po celé ploše.
Těsto, které mi zbylo zpracuji, rozválím a pomocí vykrajovátka vykrojím motýlky na dozdobení.
Těsto zasypu připravenou směsí, rozprostřu rebarboru a zasypu drcenými mandlemi.
Motýlky dozdobím horní část koláče, potřu je vajíčkem a s nimi i všechny okraje. Vložím do vyhřáté trouby a peču 30-40 minut na 175 °C.
Po upečení nechám vychladnout a máme hotovo.
Dobrou chuť a krásný den🖤.
Vaše Ilča
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat