Galetka
Miluji její variabilitu. Naplníte jí čím chcete, nemusíte hledět na dokonalé okraje a přitom krásně vypadá.
Ingredience:
- 200 g špaldové mouky (celozrnné jemné)
- 100 g másla (pokojové teploty)
- 50 g třtinového cukru
- 1 žloutek + vejce na potření
- špetka soli
- špetka skořice
- 3 lžíce vody
náplň:
- 5 ks rebarbory
- 200 g jahod
- 1 lžíce skořicového cukru
- 1 lžíce krupicového cukru
- lyofilizované jahody
Postup:
Do větší mísy připravím všechny ingredience na těsto a prsty pomalu zpracovávám. Jako poslední přidávám vodu a dále pomocí ruky vše spojuji až do té doby, kdy mi vznikne konzistentní těsto. To následně vyklopím na vál a ještě důkladně zpracuji dohladka. Takto zpracované zabalím do fólie a uložím na 15 minut do lednice.
Rebarboru oloupu a nakrájím na malé kousky.
Jahody omyji, pokrájím a promíchám s rebarborou.
Odpočinuté těsto rozválím do požadovaného tvaru, který přesunu na pečící papír.
Skořicovým cukrem pokryji rozválené těsto, nakladu pokrájené ovoce, které zasypu krupicovým cukrem a tím ukončím náplň. Vše vkládám tak 3cm od okraje. Ten následně uzavřu a celý potřu rozšlehaným vajíčkem.
Nakonec popráším rozmačkaným lyofilizovaným ovocem (popř. mandlemi).
Vložím do vyhřáté trouby a peču na 170°C 20 minut.
Hotovou galetku popráším moučkovým cukrem a máme hotovo.
Dobrou chuť a krásný den🖤.
Vaše Ilča
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat