Jahodovo-rebarborová galetka

Galetka
Miluji její variabilitu. Naplníte jí čím chcete, nemusíte hledět na dokonalé okraje a přitom krásně vypadá.                                                                                   
Ingredience:                                 
  • 200 g špaldové mouky (celozrnné jemné)
  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 žloutek + vejce na potření
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 3 lžíce vody
náplň:
  • 5 ks rebarbory
  • 200 g jahod
  • 1 lžíce skořicového cukru
  • 1 lžíce krupicového cukru 
  • lyofilizované jahody
Postup:                                     
Do větší mísy připravím všechny ingredience na těsto a prsty pomalu zpracovávám. Jako poslední přidávám vodu a dále pomocí ruky vše spojuji až do té doby, kdy mi vznikne konzistentní těsto. To následně vyklopím na vál a ještě důkladně zpracuji dohladka. Takto zpracované zabalím do fólie a uložím na 15 minut do lednice.                        
Rebarboru oloupu a nakrájím na malé kousky.
Jahody omyji, pokrájím a promíchám s rebarborou.
Odpočinuté těsto rozválím do požadovaného tvaru, který přesunu na pečící papír.
Skořicovým cukrem pokryji rozválené těsto, nakladu pokrájené ovoce, které zasypu krupicovým cukrem a tím ukončím náplň. Vše vkládám tak 3cm od okraje. Ten následně uzavřu a celý potřu rozšlehaným vajíčkem.
Nakonec popráším rozmačkaným lyofilizovaným ovocem (popř. mandlemi).
Vložím do vyhřáté trouby a peču na 170°C 20 minut.                                               
Hotovou galetku popráším moučkovým cukrem a máme hotovo.
Dobrou chuť a krásný den🖤.
                                                                                            Vaše Ilča

Instagram: ilca_s

Komentáře