Velikonoční bochánky


Velikonoce jsou svátky jara...

" Úspěch dne je v jeho ránu, úspěch roku je v jeho jaru ".
                                       Čínské přísloví

Ingredience:


  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 rovné lžíce krupicového cukru
  • 1 rozšlehané vejce + na pomazání
  • 50 g másla (vlahého)
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/4 lžičky kardamonu
  • 1 lžička citrónové kůry (může být i pomerančová)
  • 40 g nasekaných mandlí + na posypání

Postup:

Všechny ingredience v tomto pořadí postupně vložím do nádoby z pekárny. Nádobu mám vždy mimo pekárnu, z důvodu zanesení surovin na tepelnou spirálu.
Takto připravené vložím zpět a nastavím program těsto cca. 1 hodinu 30 minut. Délka programu se může lišit druhem pekárny.
V době, kdy nám pekárna pracuje, připravím plech s pečicím papírem, rozšlehám vajíčko a rozehřeji troubu na 180 °C.
Hotové těsto vyklopím na lehce pomoučněný vál, nakrájím ho na přibližně stejné kousky a každý z nich ještě rozdělím na dvě části. Ty pak zamotám do spirály (viz. obrázek), kterou následně svinu do šneka. Šneky (bochánky) přenesu na plech, pomažu rozšlehaným vajíčkem, zasypu mandlemi a vložím do trouby.
Prvních 10 minut nechám stejnou teplotu, pak snížím na 170°C.
Peču dozlatova.
Hotové nechám vychladnout na mřížce a bochánky můžeme podávat.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                         Vaše Ilča








Instagram: ilca_s

Komentáře