Chřestový krém


Chřest

Po koupi chřestu nijak neotálejte, čím čerstvější, tím lepší.
Jeden den kupte, druhý den zpracujte.
Máme dva druhy chřestu, bílý a zelený.
Dnes si připravíme ten bílý, jeho příprava (čistění) se podstatně liší od toho zeleného.

Ingredience:

 


  • 500 g bílého chřestu
  • 50 g másla
  • 1 menší cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • mikrobylinky na ozdobu


Postup:

Nejdříve si připravím chřest.
Omytý chřest pomocí škrabky okrájím od hlavičky po celé délce až dolů. Odkrájené proužky nevyhazuji a rovnou je vkládám do hrnce s vodou a solí. Po celou dobu co připravuji základ na krém nechám tyto odkrojky vařit, tím mi vznikne vývar pro následné použití.
Další co je potřeba s chřestem udělat je, že spodní část (cca. 1cm) odříznu. Tato část je košťálová a určitě by nám nechutnala. Klidně tyto kousky přihoďte k proužkům do vody a povařte je společně. Zbytek chřestu nakrájím na malé válečky.
Na másle zpěním jemně nakrájenou cibuli, přidám mouku a řádně promíchám.
Právě nastal čas pro vývar.
Tento základ s ním podliji, nejlépe, když vše přecedíte přes sítko. Nyní již můžeme zbytek vyhodit.
Do hrnce přidám zbylý chřest, osolím, opepřím a nechám vše společně 10-15 minut povařit.
Pomocí tyčového mixéru vše rozmixuji dohladka, nastrouhám muškátový oříšek (dle chuti) a zaliji smetanou. Takto nechám ještě 3-5 minut prohřát.
Pokud se Vám zdá krém hustý, můžete ještě zředit smetanou popř. mlékem. Na ozdobu použijte mikrobylinky, semínka atp.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                           Vaše Ilča


















Instagram: Ilča_s

Komentáře