Skořicové kroucánky


Milujete vůni skořice a čerstvě vykynutého těsta?
Těsto, které je tvárné a lze z něj vytvořit různé šneky, bochánky, copy atd..
Já ano...
Tentokrát v podobě kroucánků.

Ingredience:


  • 150 g másla (rozpuštěného, vlahého)
  • 42 g čerstvých kvasnic
  • 140 g moučkového cukru
  • 500 ml mléka (vlahého)
  • 1 rovná lžička soli
  • 1 kg hladké mouky

náplň:

  • 70 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice


dokončení:
  • rozšlehané vejce na potření
  • oříšky nebo palmový cukr na posypání

Postup:

Všechny ingredience na těsto postupně vložím do nádoby. Nádobu mám vždy mimo pekárnu, z důvodu zanesení surovin na tepelnou spirálu. Takto připravené vložím zpět do pekárny a nastavím program těsto (dle druhu pekárny) cca. hodinu 30 minut.
Mezitím si připravím náplň.
Do menšího kastrůlku vložím suroviny a zahřeji do úplného rozpuštění. Kastrůlek ponechám chvilku stát na lince, pak vložím do lednice. V chladu nám směs krásně ztuhne pro pozdější snadné roztírání.
Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál, rozválím na rovnoměrnou placku 1cm silnou o rozměrech 50x40 cm, delší stranu mám u sebe. Ztuhlou náplň rozetřu po celé ploše a přeložím na polovinu směrem od sebe, pevný kraj je u těla.
Nožem nařežu stejně široké pruhy a každý z nich zamotám do spirály. U pevného kraje mi vzniklo takové očko, do kterého vsunu druhý konec a zapracuji do tvaru. Vyskládám na plech, potřu vajíčkem a posypu ořechy, cukrem atd.
Při motání doporučuji nezahálet (časem se rychlost určitě dostaví) dokud nám náplň nevytéká, teplem rukou se urychluje její povolení a snadněji vytéká.
Vložím do vyhřáté trouby a peču při 170°C 30 minut dozlatova.
Po upečení nechám vychladnout, když tedy uhlídám nedočkavce a pak servíruji.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                              Vaše Ilča





Instagram: ilca_s



Komentáře