Milujete vůni skořice a čerstvě vykynutého těsta?
Těsto, které je tvárné a lze z něj vytvořit různé šneky, bochánky, copy atd..
Já ano...
Tentokrát v podobě kroucánků.
Ingredience:
- 150 g másla (rozpuštěného, vlahého)
- 42 g čerstvých kvasnic
- 140 g moučkového cukru
- 500 ml mléka (vlahého)
- 1 rovná lžička soli
- 1 kg hladké mouky
náplň:
- 70 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
dokončení:
- rozšlehané vejce na potření
- oříšky nebo palmový cukr na posypání
Postup:
Všechny ingredience na těsto postupně vložím do nádoby. Nádobu mám vždy mimo pekárnu, z důvodu zanesení surovin na tepelnou spirálu. Takto připravené vložím zpět do pekárny a nastavím program těsto (dle druhu pekárny) cca. hodinu 30 minut.Mezitím si připravím náplň.
Do menšího kastrůlku vložím suroviny a zahřeji do úplného rozpuštění. Kastrůlek ponechám chvilku stát na lince, pak vložím do lednice. V chladu nám směs krásně ztuhne pro pozdější snadné roztírání.
Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál, rozválím na rovnoměrnou placku 1cm silnou o rozměrech 50x40 cm, delší stranu mám u sebe. Ztuhlou náplň rozetřu po celé ploše a přeložím na polovinu směrem od sebe, pevný kraj je u těla.
Nožem nařežu stejně široké pruhy a každý z nich zamotám do spirály. U pevného kraje mi vzniklo takové očko, do kterého vsunu druhý konec a zapracuji do tvaru. Vyskládám na plech, potřu vajíčkem a posypu ořechy, cukrem atd.
Při motání doporučuji nezahálet (časem se rychlost určitě dostaví) dokud nám náplň nevytéká, teplem rukou se urychluje její povolení a snadněji vytéká.
Vložím do vyhřáté trouby a peču při 170°C 30 minut dozlatova.
Po upečení nechám vychladnout, když tedy uhlídám nedočkavce a pak servíruji.
Dobrou chuť a krásný den❤.
Vaše Ilča
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat