Loupáky

Rodina, snídaně a čerstvě upečené loupáky co víc si přát.
Pokud Vám zbyly z předchozího dne, dejte je na pár vteřin ohřát do mikrovlnné trouby.
Jen tak suché jsou nejlepší, ale čerstvé máslo, nutella nebo marmeláda k nim také patří, skvělé kombinace.


Ingredience:

  • 500 g hladké mouky (Babiččina volba)
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 40 g másla (rozpuštěného, vlahého)
  • 140 ml vlažné vody
  • 120 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • větší špetka soli
  • pár kapek vanilkové esence
na dokončení:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • mák na posypání

Postup:

Všechny suroviny v tomto pořadí postupně vkládám do nádoby z pekárny. Nádobu mám vždy postavenou na pracovní desce, z důvodu zanesení surovin do nádoby na tepelnou spirálu.
Takto připravené vložím zpět a nastavím program těsto (dle druhu pekárny) cca. hodinu 30 minut.
V tomto čase se krásně vše zamíchá, zpracuje a vykyne. Takže máme spoustu času na jiné aktivity.
Hotové těsto vyklopím na pomoučněný vál a odvážím si 70 g kousky. Vážení není důležité, ale v konečném výsledku máme všechny loupáky stejné a oku lahodící.
Každý odvážený kousek rozválím tzv. do pomyslného trojúhelníku a od širší strany pravou rukou motám a levou lehce natahuji, tím nám vznikne krásné rolování.
Vše vyskládám rovnoměrně na plech, potřu rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem a  posypu mákem. Vložím do vyhřáté trouby a peču na 180°C 5-10 minut, poté snížím na 170°C a dopékám  dozlatova.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                          Vaše Ilča



Instagram: ilca_s


Komentáře