Jablečné kapsy z domácího listového těsta

Listové těsto je oblíbené a hlavně tvárné. Naplníte ho vším co lednice nabízí a zpracujete ho na všechny možné způsoby, od závinů, po šneky, rohlíčky atd.
Říká se, že zkusit se má všechno...já se pustila do toho domácího.
Náročnost → není se vůbec čeho bát, je třeba mít jen o trochu více času.

Ingredience:

Listové těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla pokojové teploty
  • 250 g másla na prokládání
  • 250 ml ledové vody
  • špetka soli
  • lžička citrónové šťávy

náplň:
  • 3-4 červená jablíčka (nakrájená na plátky, bez jadřinců, slupku ponechat)
  • 1 celá skořice
  • 1 ks badyánu
  • 4 ks hřebíčku
  • 250  ml vody
  • pár kapek citrónové šťávy
  • skořicový cukr
  • vejce na potření

Postup:

Do nádoby s hnětací metlou nasypu mouku, přidám nakrájené máslo, sůl a zapnu na nejvyšší stupeň. Až začne vznikat drobenka, následně pomalu přilévám ledovou vodu a citrónovou šťávu. Tím mi vznikne tužší těsto, které ještě na vále zpracuji dohladka. Zabalím do fólie a uložím do lednice do druhého dne.
Následující den, těsto rozválím na pomoučněném vále na rovnoměrnou placku 20x50cm.
Delší strana je u Vás. Na střed placky pokrájím polovinu másla (5 plátků). Přes máslo přeložím třetinu těsta z pravé strany. Povrch opět pokryji máslem zbylé kostky a přeložím přes něj levou část těsta. Následuje převrácení těsta tak, aby spodní část co byla na vále byla směrem vzhůru. Rozválím opět na placku 20x50cm, znovu složím na třetiny, teď již bez másla. Takto přeskládané otočím o 90° po směru hodinových ručiček a těsto opět převrátím spodní stranou nahoru. Opět rozválím a složím jako předtím.
Opět zabalím do fólie a nechám 2 hodiny odpočívat v ledničce.
Teď je čas na jablíčka. Do kastrolu naliji vodu, vložím koření s citrónovou šťávou a nakrájené plátky do ní ponořím. Na mírném plameni vařím 5 minut, aby nám trochu změkla. Přecedím a nechám okapat.
Odležené těsto rozdělím na dva stejné díly a rozválím kulaté placky. Nařežu na stejné trojúhelníky, v kterých ještě provedu tři řezy od špičky (viz obrázek). Pokladu jablky, zasypu skořicí a od špičky přeložím a zahnu dospodu, aby se mi při pečení kapsička nerozlezla.
Potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct do vyhřáté trouby na 180-200°C s pomocí větráku. Při vyšší teplotě zabráníme tomu, aby nám vyteklo všechno máslo, které jsme řádně zapracovali. Proto je lepší péct rychleji a kratší dobu. Od trouby nikam daleko neodcházejte, až začne povrch zlátnout a těsto nádherně lískuje je upečeno.
Hotové vyndám z trouby, nechám chladit na mřížce, zasypu moučkovým cukrem a podávám.
Pokud nesníte do druhého dne, klidně si ráno kapsičku ohřejte v mikrovlnné troubě, je to lahoda.
Dobrou chuť a krásný den ☀.
                                                             Vaše Ilča



Instagram: ilca_s

Komentáře