Hovězí guláš s rajčatovým protlakem


" Jídlo dělá den."
                        Josef Langer
...a co teprve guláš, kterým snad žádný chlap nepohrdne a hlavní je, že dostatečně zasytí, protože jak víme, chlapi jsou nenažranci 😀.

Ingredience:

  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 650 g hovězí kližky
  • 2 střední cibule
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžičky granulovaného česneku
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sladké papriky nebo kombinace 1+1 s gulášovým kořením
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

Omyté hovězí maso nakrájím na větší kostky, které hned osolím, opepřím a spolu s česnekem rukou důkladně promíchám.
Oloupanou cibuli nakrájím nadrobno.
Máslo se sádlem rozehřeji na pánvi, na kterou následně nasypu a osmahnu cibuli do krásně zlatavé až hnědé barvy.
Kousky masa nechám na cibulce zatáhnou a spolu se vším co mám v pánvičce přenesu do nádoby z pomalého hrnce. Podliji vývarem, přidám bobkový list, protlak, zakryji víkem a nastavím střední stupeň na 6 hodin. Já nechala zapnuté přes noc.
Hned ráno jsem přelila do klasického hrnce, zahustila a dochutila. Zahustit můžete i v nádobě, pokud stihnete časově aspoň 1/2 hodiny do konce programu. K zahuštění používám hotovou jíšku nebo klasicky si rozdělám vodu s hladkou moukou (cca. 100 ml vody + 2 lžíce hladké mouky).
Guláš je hotový a pokud nepodáváte s chlebem nebo těstovinou zadělejte si houskové knedlíky. Recept naleznete zde viz. Pečivo a přílohy z domácí pekárny.
Dobrou chuť a krásný den❤.



 Instagram: ilca_s




Komentáře