Houskový knedlík


Nikdy bych nevěřila, že knedlík zadělávaný v pekárně je hodně podobný (troufnu si říct stejný) tomu zpracovanému ve vajlingu (smaltovaná miska) vlastníma rukama s pomocí dřevěné vařečky.

Ingredience:

  • 250 ml mléka (vlahého)
  • 1 vejce
  • 1 rohlík (nakrájený na kostičky)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička cukru

Postup:

Nádobu vyjmu z pekárny a postupně vkládám všechny ingredience v daném pořadí. Nádobu mám vždy mimo z důvodu zanesení surovin na tepelnou spirálu.
Takto připravené vložím zpět do pekárny a nastavím program těsto (dle druhu pekárny) cca. hodina 30 minut.
Po uplynutí doby vykynuté těsto vyklopím na lehce pomoučněný vál a rozdělím na tři stejné díly. Pokud neodhadnete, pomozte si váhou. Každý odvážený kousek zpracuji do válečku a vložím do vroucí osolené vody, kterou jsem si předem připravila. Knedlíky už nemusíte nechávat kynout na vále přikryté utěrkou, jsou již řádně připravené.
Po vložení do vody částí pokličky hrnec přikryji a občasným mícháním knedlíky otáčím. Po 15-20 minutách knedlík vyjmu a pomocí nitě nebo kráječe na knedlíky rozkrájím na kolečka. Pokud zjistíte, že je uprostřed knedlík syrový, ponechte další dva ještě pár minut ve vroucí vodě.
Pak již jen stačí servírovat k dané omáčce, masu atp.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                          Vaše Ilča


Instagram: ilca_s


Komentáře