Dortíky
Pod tímto názvem se skrývají různé tvary, chutě a velikosti.Pro mě jsou to kolečka slepená výbornou čokoládovou náplní "ganache". Na vánoční čas jsem je pekla poprvé a také jedny z prvních byly pryč. Proto je zařazuji na blog mezi ostatní vánoční cukroví, ale nicméně by se daly péct i během celého roku. Vykrájet trošku větší tvary a myslím, že jako zákusek ke kávě budou ideální.
To už záleží jenom na Vás.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla (změklého)
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 2 rovné lžičky kakaa
Čokoládová ganache:
- 150 g 74% čokolády (já kupuji v Lidlu)
- 50 g másla
- 200 ml smetany 31%
- 15 g krupicového cukru
- 100 g čokolády na vaření
- 30 g másla
- 10-15 g ztuženého tuku (dle potřeby)
- lyofilizované maliny
Postup:
Na vál si připravím všechny ingredience a zpracuji v hladké těsto. Zabalím ho do fólie a vložím do lednice, kde ho nechám 2 hodiny odpočívat (nejlépe do druhého dne), vše se krásně propojí a usnadní nám následné válení a vykrajování.Po odležení těsto rozválím na rovnoměrnou placku. Buď si lehce posypu vál moukou, nebo těsto vložím mezi dva pečicí papíry a rozválím do tvaru. Zabráním tak neustálému podsypávání a přidávání mouky k těstu.
Formičkou vykrajuji kolečko za kolečkem. Takto vykrájené přenesu na plech s pečící podložkou (papírem) a vložím do předehřáté trouby. Peču na 170°C 10 minut. Dávejte si pozor na rychlé zhnědnutí a spálení, i já nebyla vyjímkou.
Po upečení nechám vychladnout a pustím se do náplně.
Čokoládu nožem rozdrtím na malé kousky a nasypu do skleněné misky.
Šlehačku s cukrem zahřeji, až začne bublat odstavím a po pár vteřinách s ní podliji připravenou čokoládu. Nechám chvilku stát...pak lehce začínám míchat , až do té doby, než se všechna čokoláda rozpustí a spojí dohromady. Nakonec vložím změklé máslo a pokračuji v míchání, až mi vznikne krásně lesklý krém. Takto připravený krém nechám stát na lince než vychladne a lehce zhoustne, pro vhodné plnění do sáčku a následné stříkání na kolečka.
Teď již jen stačí na spodní pečenou stranu kolečka nanést ganache pomocí sáčku s malou kulatou špičkou, nebo jinou, dle vašeho výběru. Zakrýt dalším kolečkem a nechat ztuhnout.
Takto připravená kolečka vezmu mezi dva prsty a vrchní kolečko namočím do rozpuštěné polevy a hned zasypu malinami.
Polevu si rozehřeji nad párou, máslo jí dodá lesk a ztužený tuk tu správnou konzistenci.
Krásné vánoce🎄.
Vaše Ilča
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat