Bábovka s vanilkou

Přiznám se, že doma o klasickou dvoubarevnou bábovku nestojí, ale tato s přidanou špaldovou moukou a celá provoněná vanilkou jim zachutnala.
A to tak, že jsem jí radši pro jistotu vyfotila ještě vlažnou, protože následující den již drobek zbyl a v kuchyni opět vítr byl😀.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky (Babiččina volba)
  • 80 g špaldové celozrnné mouky (Babiččina volba)
  • 100 g hnědého třtinového cukru
  • 100 g másla (rozpuštěného, vlahého) + na vymazání
  • 150 ml mléka (pokojové teploty)
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 šťastná vajíčka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • na špičku nože mleté vanilky (Koření od Antonína)
  • 3 lžičky 100% kakaa
  • 3 lžíce kokosu na vysypání formy 

Postup:

Formu na bábovku řádně vymažu máslem a vysypu kokosem.
Troubu rozehřeji na 18O°C.
V míse šlehám vejce s cukrem do pěny, přisypu vanilku a pomalu přilévám máslo a zároveň přidávám mléko, ale asi tak 50 ml si ponechám na další zpracování.
Až se vše spojí vyklopím do směsi zakysanou smetanu a následně přisypu ostatní ingredience, mimo kakaa. Až je směs krásně hladká, našlehaná, tak část (cca. 1/3) oddělím strannou, nasypu kakao, naředím zbytkem mléka a prošlehám.
Formu naplním do 1/3 světlou směsí, následuje směs kakaová a nakonec zbytek té světlé. Pro vznik mramorování celou směs projedu nožem, aspoň 2x dokola. Vložím do rozehřáté trouby a peču 45 minut.
Po uplynutí doby vezměte špejli a s její pomocí vyzkoušejte zda je pečená, pokud se těsto nelepí máte hotovo. Pokud ano, ještě chvilku v troubě ponechte a pak proces opakujte. Pak už jen stačí vyklopit na mřížku či talíř a servírovat. Pokud se vám bábovka nedaří vyklopit, namočte utěrku do studené vody a přiložte k formě, určitě se za pár minut pustí.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                      Vaše Ilča

použito:
⏩ mletá vanilka koreniodantonina

Instagram: ilca_s




Komentáře