Švestkovo-fíkový páj

Pečení bez formy...
Není nad čerstvé suroviny. Tyto fíky mi manžel natrhal přímo ze stromu na dovolené, takže čerstvé, zralé a nádherně voňavé.
K tomu domácí švestky a tento lahodný páj je na světě. Jen pozor na fíky dohromady s mlékem nebo pivem, to je pak bum bum bum, jak říká náš vrsarský přítel Mário...ptáte se co to znamená? Prostě by Vás to pěkně prohnalo.

Ingredience:

  • 360 g hladké mouky
  • 25 g krystalového cukru
  • 220 g másla (změklého a nakrájeného na plátky)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce ledové vody
náplň:
  • 350 g švestek (vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky)
  • 8-10 ks fíků (dužina) + na ozdobu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce fíkového džemu
  • vejce na potření

Postup:

Ve skleněné míse rukou smíchám mouku, cukr, máslo, vejce a sůl. Vznikne drobivé těsto a v ten moment naliji ledovou vodu. Rukou dotvaruji až se vše spojí, zabalím do fólie a vložím na 1 hodinu do lednice.
potřu a zasypu směsí
Mezitím si vypeckuji švestky, omyji a nakrájím na čtvrtky. Z fíků vydlabu dužinu a tyto dvě ingredience promíchám dohromady.
okraj uzavřu
Těsto rozválím na kulatou placku, kterou rovnou přenesu na plech s pečicím papírem. Nanesu vrstvu džemu a tak 5cm od okraje nechám bez potření, pro následné přeložení. Směs ze švestek a fíku rozprostřu na džem a zasypu dvěma lžícemi třtinového cukru.
Kraj těsta přehnu a tím uzavřu celý páj. Přeložené okraje potřu vajíčkem a posypu zbytkem cukru. Vložím do vyhřáté trouby a peču na 190°C  35 minut. Až okraj začne zlátnout páj je hotov. Nechám vychladnout a podávám.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                                                                   Vaše Ilča

Instagram: ilca_s







Komentáře