Už dlouho jsem nepekla nic zdravého, rebarbora mě k tomu úplně vybídla.
Obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá při zácpě a je účinná při hubnutí.
Přiznám se, že mi ty klacky na zahradě nikdy nic neříkaly a divila jsem se mojí babičce proč to pěstuje. S odstupem času, jak člověk stárne a nabírá zkušenosti, tak si pak spoustu věcí uvědomí...a já pochopila, že to klacky nejsou, ale něco co se dá konzumovat.
Dnes je rebarbora běžnou surovinou a u nás tentokrát v podobě koláče.
Ingredience: koláčová forma průměr 20 cm
- 350 g rebarbory (oloupané a nakrájené na kousky o délce cca. 3-5cm)
- 200 g celozrnné, špaldové mouky
- 2 vejce
- 250 g tvarohu (odtučněný)
- 60 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 100 ml mandlového mléka ( popř. polotučného)
- 40 g ovesných vloček
- 20 g mandlové mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 25 g másla (pokojové teploty)
Postup:
Koláčovou formu vyložím pečicím papírem a troubu rozehřeji na 180°C.Nejdřív si připravím drobenku. Všechny suroviny v misce mnu mezi prsty, až vznikne sypká směs.
Dám stranou a vrhnu se na těsto.
Vejce s cukrem vyšlehám a postupně přidám tvaroh, prášek do pečiva, citrónovou kůru, mouku a nakonec mléko. Důkladně promíchám a naliji do připravené formy, pokladu rebarborou, zasypu drobenkou a dám péct. Doba pečení se odvíjí od použité trouby cca. 30-35 minut. Pomocí špejle raději vyzkoušejte, zda už je koláč hotov. Ještě teplý zasypte cukrem (nemusí být) a podávejte.
Dobrou chuť a krásný den❤.
Vaše Ilča
Instagram:ilca_s
Komentáře
Okomentovat