Rebarborový koláč


Už dlouho jsem nepekla nic zdravého, rebarbora mě k tomu úplně vybídla.
Obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá při zácpě a je účinná při hubnutí.
Přiznám se, že mi ty klacky na zahradě nikdy nic neříkaly a divila jsem se mojí babičce proč to pěstuje. S odstupem času, jak člověk stárne a nabírá zkušenosti, tak si pak spoustu věcí uvědomí...a já pochopila, že to klacky nejsou, ale něco co se dá konzumovat.
Dnes je rebarbora běžnou surovinou a u nás tentokrát v podobě koláče.

Ingredience: koláčová forma průměr 20 cm

  • 350 g rebarbory (oloupané a nakrájené na kousky o délce cca. 3-5cm)
  • 200 g celozrnné, špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu (odtučněný)
  • 60 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 100 ml mandlového mléka ( popř. polotučného)
drobenka:
  • 40 g ovesných vloček
  • 20 g mandlové mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 25 g másla (pokojové teploty)

Postup: 

Koláčovou formu vyložím pečicím papírem a troubu rozehřeji na 180°C.
Nejdřív si připravím drobenku. Všechny suroviny v misce mnu mezi prsty, až vznikne sypká směs.
Dám stranou a vrhnu se na těsto.
Vejce s cukrem vyšlehám a postupně přidám tvaroh, prášek do pečiva, citrónovou kůru, mouku a nakonec mléko. Důkladně promíchám a naliji do připravené formy, pokladu rebarborou, zasypu drobenkou a dám péct. Doba pečení se odvíjí od použité trouby cca. 30-35 minut. Pomocí špejle raději vyzkoušejte, zda už je koláč hotov. Ještě teplý zasypte cukrem (nemusí být) a podávejte.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                           Vaše Ilča

 Instagram:ilca_s



Komentáře