Mrkvová buchta s mandlovou drobenkou

Mrkev

Je zdrojem beta-karotenu, vitaminu C a v neposlední řadě je bohatá na vlákninu.
U nás je mrkev v lednici neustále, chutná nám syrová nakrájená na kolečka, nebo třeba nastrouhaná v Kyperské pomazánce (viz.blog) a samozřejmě nesmí chybět ani pečená v troubě s troškou koření na olivovém oleji.
Dnes si z ní upečeme vláčnou a nadýchaná buchtu zasypanou drobenkou, s kterou jsem opravdu nešetřila.

Ingredience: pekáček 25x25 cm

  • 150 g mrkve (očistit a nastrouhat na hrubo)
  • 140 g polohrubé mouky (Babiččina volba)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 120 ml oleje
  • 1/2 lžičky cejlonské skořice
drobenka:
  • 50 g másla
  • 70 g krystalového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • hrst mandlových plátků

Postup: 

Nejdříve si připravím drobenku. Změklé máslo nakrájím na menší kousky do misky, zasypu cukrem a moukou. Prsty vše krásně spojím do sypké směsi a nakonec přidám plátky mandlí a ještě zlehka promíchám.
Vejce s moučkovým cukrem vyšlehám do pěny a postupně přidávám ostatní ingredience, jako poslední přijde nastrouhaná mrkev.
Formu vyložím pečicím papírem, je dobré ho předem zmuchlat, snadněji se tvaruje. Těsto naliji do formy, hustě zasypu drobenkou a dám péct do vyhřáté trouby na 170°C cca. 25-30 minut, do té doby až drobenka začne zlátnout a těsto se nelepí na špejli.
Po upečení nechám vychladnou a pak podávám. Dobrou chuť a krásný den❤.

použito:
cejlonská skořice ⏩koření od antonína
plátky mandlí ⏩honestmarket
Instagram: ilca_s




Komentáře