Nadýchané řezy se sněhovou pusinkou


Řezy jsou lehké jako obláček, vypadají složitě, ale není se čeho bát.
Snažila jsem se celý postup popsat jednoduše a na závěrečném flambování nic není, jen stačí mít flambovací pistolku.

Ingredience:

  • 4 šťastná vajíčka (bílky zvlášť)
  • 70 g polohrubé mouky
  • 70 g moučkového cukru
krém:
  • 1 šlehačka
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 polévkové lžíce moučkového cukru
Meringue:
  • 110 g krupicového cukru
  • 40 ml vody
  • 2 bílky (pokojové teploty)
  • špetka soli
  • špetka sody 
  • 50 g čokolády + kousek másla 

Postup:

Troubu rozehřeji na 180°C a připravím si plech s pečicím papírem.
Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a postupně přidávám žloutky s cukrem a nakonec mouku až vznikne hladké těsto, které následně naliji rovnoměrně na pečicí papír a dám péct na 15-20 min.
Mezitím si vyšlehám šlehačku, do které pak přidám cukr, zakysanou smetanu, promíchám a krém je hotov.
Upečené těsto nechám vychladnout a rozdělím na tři stejné pruhy. Na první pruh nanesu část krému, přiklopím druhý pruh, opět krém a přiložím poslední pruh. Vrchní část a všechny boky potřu zbytkem krému a vložím na chvilku do lednice, než si připravím čokoládu.
Čokoládu s máslem rozehřeji ve vodní lázni a okraj vychladlého dezertu pomocí lžíce pomalým políváním a stékáním ozdobím po celé délce a dám znovu chladit.
Teď je čas vrhnout se na meringue (vrstva pusinek).
Cukr nasypu do menšího kastrůlku, podleji vodou a na mírném plameni nechám rozpustit, vytvoříme tzv. rozvar. Odstáté bílky vyšlehám se špetkou soli a sody do sněhu, až se začnou dělat špičky. Pak lehce přilévám rozvar (ještě horký) a obě směsi spojím, šlehám do úplného vychladnutí.
Řezy vyndám z lednice, plnící sáček s kulatou špičkou naplním sněhem a na horní vrstvu tvořím malé špičky jednu vedle druhé, hotové oflambuji pistolkou a máme hotovo. Dáme chladit a pak podáváme. Dobrou chuť a krásný den❤

použito:
flambovací pistolka ⏩ tescoma

Komentáře