Kdo by odolal slanému karamelu...
Bezmezně miluji zmrzlinu s touto příchutí. Asi před rokem jsem karamel prvně vyzkoušela. A jak to dopadlo...? Ne, že jsem se toho děsně bála, ale to co mi v hrnci vzniklo nemělo s karamelem nic společného. Vyzrál čas a odhodlala jsem se znovu. Chce to trochu trpělivosti a lahodný karamel je na světě.
Ingredience:
- 150 g krystalového cukru ( může být i třtinový)
- 100 ml smetany (pokojové teploty)
- 30 g másla (pokojové teploty)
- 25 ml vody
- 1/4 lžičky soli Maldon (popř. hrubozrnné)
- kapku vanilkového extraktu (nemusí být)
Postup:
Do hrnce se silnějším dnem nasypu cukr a spolu s vodou na mírném plameni prohřívám, občas hrncem krouživými pohyby směs zamíchám. Chce to trpělivost...až začne směs pomaloučku zlátnou, houstnout, opatrně vložím máslo, lžící promíchám a následně naliji smetanu. Při přilévání smetany buďte opatrní, začne to bublat, ale po chvilce se směs zklidní a Vy můžete pokračovat v míchání. Plamen nezvyšujte, ještě minutku promíchejte. Nakonec přidejte sůl s vanilkou, zamíchejte a hladká hmota, náš karamel je hotov.Ještě teplý slijte do skleničky a po vychladnutí vložte do lednice. Chvilku vám vydrží. Pak přidávejte třeba do kávy, na zmrzlinu, do dezertů nebo jen tak na lžičku na chuť. Je to lahoda.
Krásný den❤.
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat