Medovník se slaným karamelem

Medovník

Dezert pro každou příležitost a jeden z mála dortů, který vytvářím. Zdá se to být složité, ale je to jednoduché a poměrně rychlé. Se slaným karamelem jsem ho dělala prvně, pokud ho nemusíte, v receptu i druhá varianta.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g krupicového cukru
  • 3 šťastná vajíčka
  • 1 Hera
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody

Krém:

  • 250 g másla (změklého)
  • 150 g slaného karamelu (recept zde na blogu) 
nebo:
  • 300 g másla (změklého)
  • 1 plechovka kondenzovaného, slazeného mléka (uvařit v plechovce cca. 2 hodiny)

Postup:

Do hrnce ve vodní lázni vložím heru a nechám rozpustit. Přidám vajíčka, cukr, med, prošlehám a jako poslední nasypu hladkou mouku se sodou. Šlehám 10 minut až vznikne zlatavé těsto. Použijte na to ruční mixér je to lepší a rychlejší. Vyšlehané těsto vyndám z vodní lázně, které si rozdělím na šest dílů do šesti mističek. Takto jsem to udělala jen jednou, teď již vše od oka. Na plech s pečicím papírem si namaluji podle talíře kolečko o průměru 24 cm a hmotu roztírám stěrkou do tvaru tohoto kolečka, vždy udělám o něco větší. Všech šest koleček (postupně) upeču na 170°C, vždy 7 minut a ještě jedno menší na vykrojení stromečků, ale nemusí být. Po vychladnutí sundám těsto z pečicího papíru, znovu na něj položím talíř a obkrojím. Okrojky si ponechám, budou se mi hodit.
Změklé máslo ušlehám a přidám slaný karamel. Ještě prošlehám. Stejným způsobem si připravíte krém ze salka.
Potom krémem potírám kolečka a skládám na sebe. Naposledy potřu vršek, boky a přijdou na řadu okrojky, které rozdrtím v mixéru a zasypu s nimi celý medovník i strany. Já si vždy pomáhám nožem, odspodu nahoru. Nazdobím a nechám uležet do druhého dne, pokud to vydržíte😀.
Pak přijde ta chvíle...uležený medovník rozkrojím a vychutnáváme si tu medovo-karamelovou chuť. Krásný den.


Instagram: ilca_s

Komentáře