Podzimní koláč

Dýně

Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a minimum sacharidů, proto je vhodná při dietě. Také snižuje krevní tlak a konzumace dýně se doporučuje i pro lidi co mají problémy s klouby.
Dnes jsem z ní upekla koláč a přidala trochu jablíček, taková podzimní varianta.🍂

Ingredience: forma průměr 28 cm

  • 250 g hladké špaldové mouky (Babiččina volba)
  • 125 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky skořice

Náplň:

  • 400 g dýně
  • 150 g jablek
  • 200 g cream cheese
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce pyré (já použila domácí z dýně a jablek)
  • l/2 lžičky dýňového koření

Postup:

Všechny ingredience na těsto připravím na vál a zpracuji. Zabalím do fólie a nechám 15 minut odležet v lednici.
Mezitím si omyji a vydlabu dýni, kterou i se slupkou pokrájím na menší kousky a vložím do hrnce. Jablka zbavím jadřinců, oloupu, nakrájím a přidám k dýni. Zaleji vodou a povařím do měkka. Přidám koření, cukr a ještě prohřeji. Sundám z plotny, tyčovým mixérem rozmixuji a nechám vychladnout, pak přidám ostatní suroviny a znovu mixuji až vznikne hladká směs.
Vyndám z lednice těsto a malou část odkrojím na lístečky, které si předem formičkou vykrojím. Zbytek těsta vyválím do požadovaného tvaru, vložím do vymazané formy a propíchnu vidličkou, aby se nám těsto nenafukovalo.
Připravenou směs naleji na těsto a dám péct do vyhřáté trouby. Peču na 170°C  10 minut. Po 10 minutách vyndám a opatrně nakladu lístečky, kdybych to udělala hned, tak by nám propadly. Vložím zpět do trouby a peču dalších 30-35 minut do té doby, než začne těsto zlátnout.
Po upečení je dobré koláč nechat úplně vychladnout a pak teprve podávat. Dobrou chuť a krásný podzim.
jiná varianta

Komentáře