Dýně
Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a minimum sacharidů, proto je vhodná při dietě. Také snižuje krevní tlak a konzumace dýně se doporučuje i pro lidi co mají problémy s klouby.Dnes jsem z ní upekla koláč a přidala trochu jablíček, taková podzimní varianta.🍂
Ingredience: forma průměr 28 cm
- 250 g hladké špaldové mouky (Babiččina volba)
- 125 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/2 lžičky skořice
Náplň:
- 400 g dýně
- 150 g jablek
- 200 g cream cheese
- 200 ml vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce pyré (já použila domácí z dýně a jablek)
- l/2 lžičky dýňového koření
Postup:
Všechny ingredience na těsto připravím na vál a zpracuji. Zabalím do fólie a nechám 15 minut odležet v lednici.Mezitím si omyji a vydlabu dýni, kterou i se slupkou pokrájím na menší kousky a vložím do hrnce. Jablka zbavím jadřinců, oloupu, nakrájím a přidám k dýni. Zaleji vodou a povařím do měkka. Přidám koření, cukr a ještě prohřeji. Sundám z plotny, tyčovým mixérem rozmixuji a nechám vychladnout, pak přidám ostatní suroviny a znovu mixuji až vznikne hladká směs.
Vyndám z lednice těsto a malou část odkrojím na lístečky, které si předem formičkou vykrojím. Zbytek těsta vyválím do požadovaného tvaru, vložím do vymazané formy a propíchnu vidličkou, aby se nám těsto nenafukovalo.
Připravenou směs naleji na těsto a dám péct do vyhřáté trouby. Peču na 170°C 10 minut. Po 10 minutách vyndám a opatrně nakladu lístečky, kdybych to udělala hned, tak by nám propadly. Vložím zpět do trouby a peču dalších 30-35 minut do té doby, než začne těsto zlátnout.
Po upečení je dobré koláč nechat úplně vychladnout a pak teprve podávat. Dobrou chuť a krásný podzim.
jiná varianta |
Komentáře
Okomentovat