Čoko-hruškyn

Hruška

Má vysoký podíl vody,vlákniny a draslíku. 
Hrušková šťáva je výborná pro zpevnění cév.                                                                                          

Na tuto buchtu reagoval syn takto:                                     
"To je ta co do ní sami napadaly hrušky?"
Poté, když zjistil, že jsou bez jadřinců a nechaná stopka je jen kvůli focení, tak se do ní s chutí pustil.
A proč "Čoko-hruškyn "...?
Pohled na ní mi koláč vůbec nepřipomínal, ale první co ze mě vypadlo byl hruškyn. Asi proto, že ty hrušky opravdu vypadají jako, když sami spadly ze stromu hruškovníku. No, a protože je plný čokolády, tak čoko.
Docela to na ní sedí ne...?

Ingredience:

  • 120 g másla
  • 100 g vysokoprocentní čokolády (já použila 74%)
  • 4 vejce (bílky zvlášť)
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g špaldové mouky
  • 50 g mandlí (plátky)
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 hrušky (zralé, měkké)

Postup:

Nalámanou čokoládu s máslem rozpustím v páře a nechám vychladnout na lince.
Žloutky s cukrem vyšlehám do nadýchané pěny a vrhnu se na bílky, které šlehám tak dlouho, dokud mi nevznikne krásně tuhý sníh.
Do sněhu pomalu přilévám směs ze žloutků a pak po částech přidávám sypké suroviny (mouku, skořici a prášek do pečiva). Nakonec pomalým čůrkem přilévám rozpuštěnou čokoládu a jako poslední lehce vmíchám plátky mandlí. Prošlehám a  naliji do připravené formy.
Pokud máte nepřilnavou nemusíte vysypávat, ale pokud ne, tak formu vymažte a vysypte moukou.
Nyní přijdou na řadu hrušky. Vydrbat, rozkrojit napůl, zbavit jadřinců a znovu k sobě přiložit.
Takto připravené hrušky jsem posadila do těsta a pekla na 180°C 45 minut. 
Velikost formy volte raději menší, aby kolem hrušek nebylo zbytečně moc místa. Zabráníte tomu, že se hrušky při pečení nesvalí.
Následně špejlí vyzkouším, zda je těsto propečené, pokud ano, nastala správná chvíle koláč vyndat z trouby. 
Po vychladnutí vyjmu z formy, zasypu cukrem a podávám.
Dobrou chuť a krásný den💗.
                                                             Vaše Ilča



Instagram: ilca_s

Komentáře