Skořicový šnek


 

Skořice

Aromatická kůra ze stromů skořicovníků. Nejen, že se používá v kuchyni, ale také snižuje krevní tlak, ničí bakterie a podporuje chuť k jídlu. U nás nesmí chybět třeba v závinu, v perníčkách a hlavně ve vánočním cukroví. Tentokrát to byl šnek. Ještě dělám takový menší tvary, jejich příprava je jednodušší, ale zkusila jsem vše podrobně nafotit, tak snad Vám to ulehčí přípravu 😉

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky (Babiččina volba)
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí (21 g)
  • 40 g třtinového cukru + špetka do mléka
  • 70 g změklého másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • vejce na potření, oříšky na posyp

náplň:

  • 100 g změklého másla
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice 

Postup:

Mléko zvlažím se špetkou cukru, do kterého rozdrobím kvasnice a nechám vzejít kvásek. Ostatní ingredience připravím na vál a po vzejití kvásku spolu dohromady zpracuji.
Těsto zabalím do fólie a nechám 15 minut odpočinout v lednici. Mezitím si připravím náplň.
Máslo, cukr, a skořici zahřeji na sporáku do úplného rozpuštění, následně vložím do lednice, aby směs ztuhla a dobře se roztírala, další postup viz.obrázky. Na závěr pomažu rozšlehaným vajíčkem, posypu ořechy a dám péct na 180°C 35-45 minut. Špejlí vyzkouším zda je již šnek upečený. Pokud se těsto ještě lepí, ponechám o pár minut v troubě déle.
těsto rozválím na tři díly
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                       Vaše Ilča

namažu směsí z lednice

zamotám do válečku
válečky rozříznu napůl

přeložím na kříž 3x3

spodní pravou část přehodím přes horní

ještě jednou

levou část přehodím přes pravou


ještě jednou
pak konce zpracuji do tvaru
Instagram: ilca_s


Komentáře