Skořice
Aromatická kůra ze stromů skořicovníků. Nejen, že se používá v kuchyni, ale také snižuje krevní tlak, ničí bakterie a podporuje chuť k jídlu. U nás nesmí chybět třeba v závinu, v perníčkách a hlavně ve vánočním cukroví. Tentokrát to byl šnek. Ještě dělám takový menší tvary, jejich příprava je jednodušší, ale zkusila jsem vše podrobně nafotit, tak snad Vám to ulehčí přípravu 😉
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky (Babiččina volba)
- 200 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí (21 g)
- 40 g třtinového cukru + špetka do mléka
- 70 g změklého másla
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- vejce na potření, oříšky na posyp
náplň:
- 100 g změklého másla
- 70 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Postup:
Mléko zvlažím se špetkou cukru, do kterého rozdrobím kvasnice a nechám vzejít kvásek. Ostatní ingredience připravím na vál a po vzejití kvásku spolu dohromady zpracuji.
Těsto zabalím do fólie a nechám 15 minut odpočinout v lednici. Mezitím si připravím náplň.
Máslo, cukr, a skořici zahřeji na sporáku do úplného rozpuštění, následně vložím do lednice, aby směs ztuhla a dobře se roztírala, další postup viz.obrázky. Na závěr pomažu rozšlehaným vajíčkem, posypu ořechy a dám péct na 180°C 35-45 minut. Špejlí vyzkouším zda je již šnek upečený. Pokud se těsto ještě lepí, ponechám o pár minut v troubě déle.
|
těsto rozválím na tři díly |
Dobrou chuť a krásný den❤.
Vaše Ilča
|
namažu směsí z lednice |
|
zamotám do válečku |
|
válečky rozříznu napůl |
|
|
|
přeložím na kříž 3x3 |
|
spodní pravou část přehodím přes horní |
|
ještě jednou |
|
levou část přehodím přes pravou |
|
ještě jednou |
|
pak konce zpracuji do tvaru |
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat