Jablková galetka


Letos jsem si tyhle galetky nějak oblíbila. Jak už jistě víte, mám na mém blogu i jednu štrůdlíkovou (viz. dezerty). V té  štrůdlíkové je krásně vláčné, táhlé těsto, které vydrží i několik dní.
Dnes kynuté a nadýchané jako obláček, které jsem si zadělala pomocí pekárny. Ale samozřejmě, že jde zadělat i klasicky v míse.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky (já použila Babiččinu volbu na kynutá těsta)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g másla (rozpuštěného vlahého)
  • 1/2 kostky droždí (do pekárny může být i sušené)

Náplň:

  • 1 lžička vanilkového cukru (od Antonína)
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • vlašské ořechy (namleté)
  • jablka (hrušky)

Postup:

Všechny ingredience na těsto postupně vložím do pekárny a nastavím program Těsto (viz. pekárna). Bez pekárny si předem připravím kvásek, mléko zahřeji, rozdrobím do něj kvasnice a nechám vzejít. Do mísy dám mouku, cukr, máslo, vejce, špetku soli a přidám již připravený kvásek, zpracuji v hladké těsto a nechám pod utěrkou kynout, asi tak 1 hodinu.
Po uběhnutí programu v pekárně, těsto vyndám na vál, rozdělím na dvě stejné části (nebo můžete mít jednu velkou), které přenesu na plech s pečicím papírem a prsty roztáhnu do požadovaného tvaru. Zasypu ořechy, nakladu jablka (pokrájená) a posypu smíchanou směsí cukru a kardamonu. Okraje kolem dokola přehnu, potřu vodou, zasypu moučkovým cukrem a peču na 180 °C  35-40 minut, pěkně dozlatova. Po vychladnutí znovu okraje popráším cukrem a můžeme podávat.
Já servírovala na terase a musím říct, že jablka spadaná ze stromu a svěží vzduch dal tomu tu správnou atmosféru. Dobrou chuť a krásný den❤.

Instagram: ilca_s

Komentáře