Moravské koláče

Je spoustu druhů koláčů, ale taková ta klasika z prázdnin, kdy babi zadělala těsto, v misce připravila drobenku a já čekala, až vyndá z trouby malé, kulaté tvary s tvarohem nebo z povidly, na to se nedá zapomenout.
Tento recept mám od kamarádky, který je křehčí a to právě díky té zakysané smetaně. No, a protože si doma koláče přáli a zakysanka nikde, tak jsem použila  tvaroh a mělo to stejný efekt, lehkost těsta se nezměnila. A to bych nebyla já, abych si to trochu neulehčila a nezadělala těsto v pekárně. Ještě musím říct, že nejlíp chutnají na čerstvém vzduchu, někde v koutečku na zahrádce. Užijte si je....

Ingredience:

  • 200 ml vlažného mléka
  • 200 ml oleje
  • 3 žloutky
  • 1 tvaroh ( nebo zakysaná smetana )
  • 1/2 kg hladké mouky ( Babiččina volba )
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 20 g droždí

Drobenka:

  • 50 g másla
  • hrst hrubé mouky
  • hrst cukru krystal 

Postup:

Pokud zaděláte v pekárně, stačí všechny ingredience vložit postupně do nádoby a nastavit program viz pekárna ( hnětení, kynutí, bez pečení ).
Pokud budete zadělávat ručně v misce, nejdříve si připravte kvásek z vlažného mléka, droždí a trochou cukru. Nechte vzejít a jako poslední přidejte do ostatních surovin a hnětejte do hladka, pak pod utěrkou nechte odpočinout cca 30 min.
Vykynuté těsto rozválejte na vále, tloušťka asi 3cm a pomocí skleničky vykrajujte kolečka, do středu vytlačte důlek a plňte mákem, tvarohem, povidly, potřete vajíčkem a posypte drobenkou. Pečte na 180 °C 30 min. dozlatova.
Dobrou chuť a krásný den❤.







Instagram: ilca_s

Komentáře

Okomentovat