Křehký jablečný koláč


Symbolem  podzimu jsou jablka.
Než si je uložíte na zimu do sklepa, upečte si ještě tento křehký koláč.

Ingredience: 

koláčová forma 30 cm, vykrajovátko lísteček

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla (pokojové teploty)
  • 1 lžička mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • na špičku nože kardamonu
náplň: 
  • 5 středních jablek (oloupaná, nastrouhaná)
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • skořice, kardamon, oříšky

Postup:

Formu lehce vytřu máslem, pokud máte nepřilnavou vymazávat nemusíte.
Všechny ingredience připravím na vál a zpracuji v hladké těsto. Těsto rozdělím na dvě stejné části a z jednoho kousku ještě odkrojím na lístečky. Větší část těsta rozválím do požadovaného tvaru a pomocí válečku přenesu do formy, pokud vám těsto přesahuje přes okraj, odkrojte a zapracujte do druhé půlky.
Těsto propíchejte vidličkou a zasypte strouhankou. Na řadu přijde vrstva jablek, cukru, oříšků a koření.
Druhou část těsta opět rozválím a přenesu na jablečnou vrstvu, upravím, opět propíchám vidličkou, tím se zabrání nafukování těsta.
Těsto, které jsem si na začátku odkrojila nyní použiji na lupínky. Rozválím, vykrájím a pokládám po celém okraji. Pokud Vám ještě těsto zbývá dozdobte i střed koláče. Takto připravené vložím do předehřáté trouby na 170°C a peču 30 min. pěkně dozlatova.
Pak už jen stačí nechat vychladnout, zasypat cukrem a porcovat.
Dobrou chuť a krásný den❤.
                                                                Vaše Ilča
peču s láskou

Instagram: ilca_s









Komentáře