Buchty
Klasika našich babiček a bez kterých se neobejde žádná česká pohádka. Vypadají obyčejně, ale mají dlouhou historii. Už v 17. století se pekly kynuté buchty, bez náplně, jen se hostům polévaly máslem, až časem se začaly dělat různé náplně. Dnes jsou nejoblíbenější ty s tvarohem, mákem a v neposlední řadě s povidly.Ingredience:
- 500 g hladké mouky (Babiččina volba)
- 2 žloutky
- 60 g změklého másla
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g cukru
- 2 lžičky citrónové kůry
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 kostky droždí ( pro pekárnu 2 lžičky sušeného)
Náplň:
- 1 kostka tvarohu
- 1 žloutek
- 2 lžíce moučkového cukru
- rozinky (předem namočené v rumu)
Postup:
Pokud zadělávám v pekárně, tak mléko zvlažím a spolu s rozpuštěným a vychladlým máslem naliji do pekárny. Pak postupně vkládám ostatní suroviny a pekárnu nastavím na program těsto (dle návodu).Pokud zadělávám v ruce, tak si nejdřív připravím kvásek, ohřeji mléko s trochou cukru a rozdrobím do něj kvasnice. Mezitím si do mísy připravím mouku, cukr, sůl, kůru, žloutky a rozpuštěné, vychladlé máslo. Hotovým kváskem podliji suroviny a hnětu do té doby, než je těsto hladké a nadýchané. Popráším moukou, zakryji utěrkou a nechám 1 hodinu odpočívat.
Těsto vyklopím na vál, rozkrájím na čtverečky, které plním připravenou náplní, zabalím do uzlíčku a kladu do vymazané formy jednu vedle druhé a vždy je z boku potřu máslem, aby se neslepily. Dám do vyhřáté trouby ( 180°C) a peču 35-45 minut dozlatova. Nechám vychladnou, zapráším moučkovým cukrem a je hotovo. Dobrou chuť a krásný den❤.
Instagram: ilca_s
Komentáře
Okomentovat